Welke aankleedtafel te kiezen? Handige tips
Een aankleedtafel kopen doe je niet iedere dag…
Lees daarom onderstaande toelichting om de best aankleedtafel te kunnen kiezen.
Een verstelbare aankleedtafel is geschikt voor het verschonen, wassen en aan- en uitkleden van kinderen en volwassenen. Of voor het uitvoeren van een medische handeling of massage.
Verstelbare aankleedtafel kiezen
Aankleedtafels zijn meestal verstelbaar d.m.v. een hydraulische voetpomp-beweging of m.b.v. een elektromotor (accu of 230V wandstroom). Je stelt daardoor eenvoudig de hoogte in voor je eigen gewenste werkhouding en werkhoogte. Een hydraulisch verstelbaar systeem is meestal iets goedkoper maar heeft als nadeel dat het wat schokkerig omhoog gaat. Dit is voor de gebruiker die op de aankleedtafel ligt minder comfortabel.
De beste werkhouding voor de rug is dat je armen (ellenbogen) in een hoek van 90 graden zijn wanneer ze boven het matras liggen. Dit is voor iedereen anders omdat iedereen zijn eigen lengte heeft, maar de meeste aankleedtafels gaan tot een hoogte van ca. 95 cm.
Afhankelijk van de doelgroep/gebruiker van de aankleedtafel kan het van belang zijn dat men er zelfstandig op kan gaan zitten of liggen. Een aankleedtafel met een lage stand van ca. 45 cm (stoelhoogte) is dan het beste. Let hier goed op, niet ieder model gaat zo laag.
In lengte is er ook keus voldoende; tussen de 140 cm en 200 cm. Zeker wanneer je werkt met een tillift is een iets langere aankleedtafel prettig. Dan is het positioneren iets makkelijker.
Standaard breedte aankleedtafels
Standaard zijn de aankleedtafels ca. 70 cm breed. Maar er zijn ook steeds meer modellen die breder zijn, soms wel tot 100 cm. Een te brede tafel kan soms echter niet door de deuren en het werkt niet altijd fijn omdat je niet zover kunt reiken, wanneer de cliënt aan de (achterste) rand van de tafel ligt..
Bij grotere cliënten kan het echter juist wel weer fijn zijn om een extra brede aankleedtafel te hebben omdat er dan meer ruimte is om te kunnen omdraaien.
Tegen meerprijs worden op de meeste modellen neerklapbare zijhekje(s) als beveiliging tegen vallen geleverd. Immers een ongeluk zit in een klein hoekje. Zeker wanneer men cliënten vervoert van bijvoorbeeld de slaapkamer naar de badkamer, zijn zijhekjes dringend noodzakelijk.
Het leuke van aankleedtafels is dat ze meestal in tal van kleuren leverbaar zijn. Je kunt ze dus afstemmen op het interieur of op de huisstijl van de zorginstelling of school. Maar in sommige gevallen is het verstandig om te kiezen voor een neutrale rustige kleur. Zeker wanneer (extra) prikkels moeten worden vermeden.
Ook in snoezelruimtes waar gekleurde lampen wordt gebruikt, is een neutrale blanke kleur beter geschikt. Het effect van de verlichting komt dan beter tot zijn recht!
Alternatieven voor een aankleedtafel
Je kunt ook een verrijdbare douchebrancard gebruiken. Deze kunnen dan voor zowel nat als droog gebruik, zoals douchen, afdrogen, verschonen en aankleden, worden ingezet. Een nadeel van deze modellen is dat het ligbed wat minder comfortabel aanvoelt als dat bij de aankleedtafels (kussens).
Wanneer er iets minder ruimte is in de badkamer is een wandgemonteerde, opklapbare aankleedtafel een goede keuze. Wanneer hij niet nodig is, wordt hij opgeklapt en is er bijvoorbeeld meer ruimte voor een rolstoel of tillift of andere gebruikers. Ook is het schoonmaken van de badkamervloer eenvoudiger !
Een nadeel is natuurlijk dat hij maar in 1 ruimte kan worden gebruikt.
Deze wandgemonteerde aankleedtafels zijn er ook in tal van varianten, zoals een speciale bad en aankleed combinatie voor baby’s/kleine kinderen.
Sommige aankleedtafels kunt u zo laag laten zakken dat uw kind er zelf op kan klimmen. Ze bestaan ook met een trapje.
Tot slot is er nog de mogelijkheid om een douchebrancard (of aankleedstretcher) te monteren op een hoog/laag bad. In kleinere badkamers bespaart dit veel ruimte. Je hebt immers niet meer een aparte aankleedtafel nodig.
Voor vragen over de verschillende mogelijkheden en prijzen, neem vrijblijvend contact op met Sani-Assist.